Suzanne Strating

Ademhaling als sleutel voor een goede gezondheid

Een van de dingen die mij de afgelopen jaren het meest heeft gegrepen is de ademhaling. Wat is ademhalen interessant! Ik heb zoveel over ademhalen geleerd en ervaren, dat ik daar echt mega enthousiast over ben geworden en dit graag deel met anderen.

Hyperventilatie verleden tijd
Ik heb in het verleden zelf behoorlijk vaak last gehad van hyperventilatie. Voor wie niet weet hoe dit voelt: ik had periodes dat ik een continue gevoel had van zuurstoftekort. Dit zorgde niet alleen voor een benauwd gevoel, maar soms ook voor steken op mijn borst, tintelingen in mijn arm en hoofdpijn. Ik kan me nog herinneren dat ik ’s nachts soms wakker werd met deze klachten en het gevoel had dat ik het aan mijn hart had en de ochtend niet zou halen, heel beangstigend (’s nachts lijken alle problemen sowieso wereldproblemen!)

Pas toen ik de opleiding tot Mindful Run & Walkinstructeur volgde begreep ik wat er nu eigenlijk precies aan de hand was. Hyperventilatie, oftewel overademen, wordt veroorzaakt doordat je te veel en te diep ademt. Hierdoor krijg je echter (paradoxaal genoeg) te weinig zuurstof binnen.

Huh, da’s gek: te veel ademen en te weinig zuurstof binnen krijgen….

Koolstofdioxide En toch is het zo: meer ademen is minder zuurstof. Voor de ademhaling geldt: less is more. Hoe meer zuurstof je inademt, des te meer koolstofdioxide (CO2) je uitademt. En van die CO2 wil je lichaam juist zoveel mogelijk vasthouden, omdat je juist deze stof nodig hebt om zuurstof op te nemen.

Mijn triggers voor hyperventilatie Ongeveer 80% van de mensen in de Westerse wereld ademt verkeerd, oftewel te veel en te diep. De gejaagde maatschappij waarin we leven speelt hier een grote rol in. Zelf heb ik ontdekt dat ik twee hele grote triggers heb die mijn ademhaling in negatieve zin beïnvloeden.

ademhaling

De eerste is voeding.
En dan maakt het voor mij niet zozeer uit wát ik eet, maar hoevéél. Ik vind niets zo naar als een volgegeten gevoel. Wanneer ik te veel heb gegeten merk ik dat dit direct op mijn ademhaling slaat en ik zwaarder en meer ga ademen.

Daarnaast merk ik dat positieve stress ervoor zorgt dat ik sneller ga ademen. Sowieso ontstaan bij mij de meeste klachten overigens vanuit positieve stress. Als ik ergens heel enthousiast over ben dan kan ik daar zo hyper van worden dat ik de adrenaline door mijn lichaam voel gieren. Ik ga versnellen, spieren aanspannen en dus ook meer ademen. Het heeft mij jaren gekost om hier bewust van te worden. Wanneer ik die positieve stress nu voel opkomen, moet ik mezelf echt even in een lagere versnelling zetten door letterlijk te vertragen, te gaan wandelen of op een bankje aan het water te gaan zitten.

Veel enthousiasme over ademhaling

De afgelopen jaren heb ik al honderden mensen mogen begeleiden, zowel 1-op-1 als in groepscursussen. En ik durf echt te stellen dat de ademhaling hetgeen is waar mijn klanten het meeste over hebben geleerd en aan hebben gehad.

Enkele reacties van klanten:

“Suzanne legt goed uit, maar geeft vooral aan om naar je lijf te luisteren. Vooral de neusademhaling was voor mij een eyeopener.”

“De neusademhaling die je behalve tijdens het sporten ook de hele dag door kunt gebruiken om je tot rust te brengen. Ik dacht altijd dat ik dat niet kon en raakte al in een soort van paniek bij het idee van de pleister op de mond . Maar niets is minder waar.”

“Nieuwe inzichten en andere manier van ademhaling brengt je in een andere rustiger en bewustvolle mindset. Aanrader.”
“Vooral de neusademhaling is voor mij zeer verhelderend.”
“Ik heb geen last meer van paniekaanvallen/hyperventilatie.”

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven