Suzanne Strating

Acute pijn is niet fijn: 5 tips om er vanaf te komen

Vandaag ga ik het over acute pijn hebben. Het idee om hierover te schrijven ontstond door een vriendin bij wie het onlangs in de rug was geschoten. Ik zal geen naam noemen, maar weet dat ze een trouwe lezer is van mijn blog, dus Vriendin: bedankt dat je mijn inspiratiebron wilde zijn voor dit artikel! Ik weet dat je ook blogplannen hebt, dus zie dit ook absoluut als een vrijbrief om mij, mijn gezin, mijn huis, mijn gewoontes, of wat dan ook onder een vergrootglas te leggen en te becommentariëren. Anoniem uiteraard!

De Vriendin dus, ze was al een tijdje aan het kwakkelen, toen het op een zondagochtend ook nog in haar rug schoot en ze niet meer voor- of achteruit kon. Een indirecte hulpkreet via de app had ik die zondag volledig in de wind geslagen, véél te druk met mezelf. ’s Avonds volgde daar opnieuw die hulpvraag. Ditmaal echter in de Vriendinnenappgroep. En zoals het echte vriendinnen betaamt, deed iedereen haar duit in het zakje en stroomde de app vol met adviezen om de Vriendin van haar rugpijn af te helpen en haar een hart onder de riem te steken. En natuurlijk kon ik niet achterblijven, ik ben tenslotte ‘de expert’, de pijnblogger, de vrouw-met-een-missie om mensen van pijn af te helpen. Waarom was ik die zondagochtend eigenlijk niet meteen met mijn toolkit op de fiets gestapt om de Vriendin te redden? Nu had zij de hele dag moeten creperen van de pijn, en ze had het vast hé-le-maal verkeerd aangepakt!

CHRONISCHE PIJN, HELEMAAL ZO SLECHT NOG NIET.

En dat moment voor het eerst voelde ik een soort voorrecht. Een voorrecht om chronische pijn te hebben. Waarom? Ik leg het je uit aan de hand van een aantal voorbeelden:

Ik en mijn chronische pijn, wij kennen elkaar door en door. We kunnen met elkaar lezen en schrijven, voelen en vullen elkaar aan, kunnen samen door een deur, weten wat we aan elkaar hebben, weten wanneer we elkaar met rust moeten laten en ook wanneer we elkaar juist wat extra zorg en aandacht moeten geven.

Ik en mijn chronische pijn, wij hebben ons leven op elkaar ingericht. Hiermee bedoel ik niet dat de pijn de baas is over mijn leven, maar ik zie de pijn wel als iets dat bij mij hoort. Ik houd er rekening mee bij mijn dagindeling en luister goed naar mijn lichaam. Gemiddeld zijn mijn dagen minder druk en vol dan bij mensen die geen pijn hebben. Kortom, ik weet hoe ik de pijn moet behandelen.

De Vriendin daarentegen, die heeft helemaal geen tijd voor dit gedoe, zij heeft namelijk wel een bomvolle agenda. Zij kán helemaal geen pijn hebben, pijn past absoluut niet in haar drukke bestaan. Ga wég en wel nu meteen, denkt zij!

Chronische pijn is weliswaar altijd aanwezig, maar lang niet altijd zo hels en op de voorgrond als acute pijn. Ook mij is het in het verleden heel vaak in mijn rug geschoten. Kon ik geen kant op en schuifelde ik dagen als een oud vrouwtje door de kamer. Weet je Vriendin, dat heb ik je nooit verteld, maar de laatste keer dat het serieus in mijn rug schoot was notabene op jullie trouwdag! Die ochtend leek het voor mij bijna game over, ging jullie mooie dag bijna aan mij voorbij. Maar gelukkig: ik trapte er niet in, ik had mijn toolkit en die ging mij redden! Ik bleef rustig, bleef bewegen, nam een warm bad en voordat ik mijzelf in mijn tijgerprintjurk hees, werd mijn rug door manlief voorzien van een dikke laag tijgerbalsem! Met een flinke dosis paracetamol in mijn clutch was ik alsnog startklaar voor de wedding. Wel een beetje flauw trouwens dat ik als kers op de taart ook nog een eeuwigheid in die verschrikkelijke houten kerkbanken moest zitten…!

De toolkit. Ik heb een toolkit aan hulpmiddelen om mijn chronische pijn, die soms acuut op komt zetten, de kop in te drukken. Zo zet ik bijvoorbeeld mijn 4W’s (wandelen, water, warmte, wijn) in of haal ik mijn TENS-apparaat tevoorschijn. En ook mediteer ik er op los, omdat ik weet dat ook dit mij goed helpt. Wanneer je met acute pijn te maken hebt, dan heb je die toolkit niet. Je komt hoogstwaarschijnlijk niet verder dan een doosje paracetamol en een warmwaterkruik.

Allergrootste ‘voordeel’ van chronische pijn is in mijn ogen dat ik min of meer weet hoe ik hier mentaal mee om moet gaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook altijd lukt, er zit soms een wereld van verschil tussen weten en kunnen. Maar wat ik weet is dat niets zo belemmerend en averechts werkt als vechten tegen pijn. Boos worden, gefrustreerd, verdrietig: allemaal hartstikke logisch, maar hoe meer ik deze emoties toelaat, hoe harder de pijn zijn best doet om van zich te laten horen. Accepteren dus.

5 TIPS OM VAN ACUTE PIJN AF TE KOMEN

Ruim twee miljoen Nederlanders hebben te maken met chronische pijn. Dat betekent dus dat vijftien miljoen Nederlanders dat níet hebben. Maar zij hebben natuurlijk wel zo nu en dan te maken met acute pijn. Zo ook de Vriendin. En daarom heb ik speciaal voor haar en die overige vijftienmiljoennegenhonderdnegenennegentigduizend een aantal tips om het leed van acute pijn te verzachten.

  1. Vraag om hulp Wat de Vriendin deed in de Vriendinnenappgroep is iets waar ik zelf ontzettend slecht in ben, namelijk: om hulp vragen. Ik wil een ander niet lastig vallen met mijn sores, en bovendien, ik los het zelf wel op. Lekker eigenwijs en koppig dus. Maar de Vriendin heeft mij van gedachten laten veranderen, en daarom mijn eerste tip: vraag om hulp.
  2. Leer van mensen met chronische pijn Tuurlijk, ik ben heus niet alwetend, maar ik durf wel te stellen dat mijn pijnkennis inmiddels verder reikt dan die van de gemiddelde mens. Wanneer bij jou dus pijn acuut om de hoek komt kijken, bedenk dan eens wie er in jouw omgeving ervaringsdeskundige is. Ik durf te wedden dat deze persoon maar wat graag voor jou klaar staat om je te helpen en van advies te voorzien.
  3. Ontspan Het klinkt natuurlijk te onmogelijk voor woorden, maar probeer te ontspannen als je pijn hebt. Bij pijn kun je erg verkrampen en dit wordt erger wanneer je gespannen bent. Let goed op je ademhaling, adem goed door. En probeer ook vooral naar de pijnlijke plek toe te ademen, door je aandacht hiernaartoe te brengen. Wanneer dit niet lukt, kun je ook iets tegenovergestelds proberen, namelijk je aandacht verleggen naar een deel van je lichaam waar het géén pijn doet, je aandacht dus van de pijn afleiden. Net wat voor jou het beste werkt.
  4. Beweeg Nog zo’n onmogelijke tip, hoezo bewegen als je pijn hebt? Maar echt, het helpt. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en houdt je soepel. Niet meteen te gek natuurlijk, probeer wat kleine rek- en strekoefeningen of een heel klein blokje om. Rust roest, bewegen brengt zegen!
  5. Accepteer Het is ontzettend rot als het in je rug schiet, je je enkel verstuikt of je knie verdraait, maar alsjeblieft, verzet je er niet tegen. Accepteer de situatie en besef dat dit iets tijdelijks is. En tuurlijk, pijn komt nooit goed uit, maar geen mens is onmisbaar, dus ook jij niet. Op je werk draait alles echt wel door en ook privé valt overal een mouw aan te passen. Hoe meer je je gaat verzetten, hoe langer het duurt.

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven