Suzanne Strating

Rust kan je redden – de kunst van het vertragen

Ben jij ook zo’n haastig typje? Zo’n stuiterbal die van hot naar her vliegt en het maximale uit de dagen wil halen? Eigenlijk zonde dat er ook nog zoiets bestaat als slapen, want o wat zou je in die uren een hoop bergen kunnen verzetten…

Bij mij is haast een overduidelijk ‘thema’. Ik loop regelmatig tegen de lamp (letterlijk en figuurlijk!) doordat ik altijd maar loop te jagen. Het heeft ongetwijfeld te maken met mijn (van huis uit meegekregen) drang naar stiptheid. Tijd = tijd. Mateloos kan ik me dan ook ergeren aan mensen die koeteldekoet tien minuten na de afgesproken tijd komen aankakken.

Maar achter ieder gevoel van irritatie schuilt een verlangen…. Daar waar ik het dus echt mega irritant vind als mijn vriend (die nooit haast heeft!) op zijn dooie gemakkie nog even een paar mailtjes beantwoordt, terwijl ik al met de kinderen in de auto zit, daar zit stiekem een behoefte van mij. Wat zou ik ook graag wat rustiger en relaxter met tijd omgaan.

Wat levert vertragen je op?

Door te vertragen ben je bewuster en bedachtzamer bezig met dat wat je op dat moment aan het doen bent. Of het nou gaat om je tanden poetsen, stofzuigen of fietsen, je doet deze dingen met veel meer aandacht. Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik veel nauwkeuriger ben. Ik knoei minder tijdens het koken, stoot minder vaak mijn schenen aan de tafel en schrijf een stuk netter.

Maar het belangrijkste aspect van vertragen zit ‘m voor mij toch wel in een stukje ontspanning. Wanneer je alles in de vijfde versnelling doet, dan staat je lichaam ook de hele dag in de overdrive. En dat betekent onder meer spierspanning en een verhoogde hartslag wat voor een gejaagd gevoel zorgt, vermoeiend is en op den duur pijnklachten veroorzaakt.

Vertragen is een van mijn meest waardevolle eyeopeners van de afgelopen jaren geweest. Simpel maar doeltreffend. Het ontspant mijn lichaam en zorgt ook voor meer rust in mijn hoofd. En nog gratis en binnen eigen handbereik ook, hoe fijn!

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven