Suzanne Strating

Stress van de pijn of pijn van de stress?

Ik wil je graag laten zien hoe ik in mijn dagelijks leven omga met pijn of waar ik tegenaan loop, omdat pijn overal als een trouwe viervoeter mee naar toe gaat (die van mij tenminste wel): pijn heeft invloed op alles wat ik doe, en alles wat ik doe heeft invloed op pijn. Daarom schrijf ik geregeld over een dag, activiteit of gebeurtenis of onderwerp uit mijn dagelijks leven. Je kunt deze artikelen vinden onder de categorie ‘persoonlijk’. Vandaag een gezellig onderwerp: stress!

Om maar meteen met de billen bloot te gaan: ik scoor een dikke vette onvoldoende als het gaat om stressbestendigheid. Mijn god zeg, wat kan ik mezelf druk maken en wat zitten mijn wegen soms toch vol met beren. Waar ik zoal stress van heb? Nou van van alles dus. Bijvoorbeeld: wat moeten we nou weer de hele week eten? Wat trek ik aan naar dat feestje aanstaande zaterdag? Waar gaan we naar toe op vakantie deze zomer? Om nog maar te zwijgen over de paniek die zich van mij meester maakt op het moment dat ik de weg ergens niet kan vinden of ik te laat dreig te komen voor een belangrijke afspraak. En zo kan ik dus nog wel een tijdje doorgaan!

DOKTER ROSSI Je zou kunnen zeggen dat hoe minder er speelt in mijn leven, hoe meer ik me druk ga maken om futiliteiten en daar dus ook gestresst van kan zijn. Zelfs de momenten waarop alles in mijn leven op rolletjes loopt, de puzzelstukjes lekker in elkaar zitten en het geluk niet op lijkt te kunnen, ja zelfs daarover maak ik me dan druk. Want het kan toch bijna niet anders dan dat er ergens in de verte alweer een donderwolk komt aandrijven? Een mens kan toch niet alleen maar geluk hebben? Dan ligt er vast onheil op de loer! Ken je die scene uit Gooische Vrouwen waarbij Cheryl Morero huilend op de bank zit bij Dokter Rossi omdat ze zo ge-lu-hu-huk-kig is? Cheryl en ik, wij begrijpen elkaar! O, en Dokter Rossi? Dat is mijn vriend dan dus op zo’n moment en die begrijpt er (net als Dokter Rossi) geen bal van!

Op zich is er natuurlijk helemaal niks mis met een beetje stress op zijn tijd. Sterker nog, stress schijnt gezond te zijn, en bovendien zou het je scherp houden en je prestaties ten goede komen. Ik zal de laatste zijn om dit te ontkennen, want ook ik presteer nou eenmaal beter onder druk. Wat ik alleen zo ontzettend irritant vind, is dat stress zo ontzettend in mijn lichaam gaat zitten. En niet alleen in mijn rug, maar ook in mijn schouders, nek en zelfs armen en benen. Echt bizar hoe stress mijn lichaam volledig in zijn greep kan hebben.

GRIJZE MASSA Ik werd afgelopen week wel enigszins gerustgesteld door het opbeurende nieuws dat 61% van de Nederlanders last heeft van stressgerelateerde lichamelijke klachten. Normaal gesproken ga ik niet graag op in de grijze massa, maar op dit soort momenten voelt het dan toch wel weer prettig om bij een meerderheid te horen: ik ben dus niet de enige! We schijnen vooral veel stress te hebben als het om onze gezondheid gaat. En ook dat herken ik uiteraard. Is natuurlijk ook heel logisch, maar ergens ook wel een beetje opmerkelijk als je het mij vraagt. Je krijgt stress omdat je veel pijn hebt, maar tegelijkertijd krijg je misschien nog wel meer pijn omdat je stress hebt. Tja, zo komen we er nooit van af!

ACCEPTEREN DIE BEREN Ik heb inmiddels niet meer de illusie dat stressbestendigheid ooit nog een van mijn kernkwaliteiten gaat worden. Dus dan geldt eigenlijk net als met pijn: als je het niet de baas kunt worden, probeer er dan samen het beste van te maken! En dat doe ik dan dus maar. Ik herken het, erken het en trek vervolgens mijn toolkit met stressbestrijders open. Wat daar in zit? Nou onder andere mijn wandelschoenen, meditatie app, een warm bad, een goed gesprek en (of course) stiekem ook een flesje wijn! Daarnaast probeer ik geregeld een dagje sauna te plannen en is mijn zoontje uiteraard ook een mooie stressafleider. En aangezien mijn leven na een paar maanden van rust weer wat drukkere en serieuzere vormen begint aan te nemen op het gebied van werk en studie, zal ik die toolkit de komende tijd hard nodig hebben….

Wat zijn jouw bronnen voor een flinke portie stress? En wat doe jij eraan om de stress onder controle te krijgen? Laat me weten wat er in jouw toolkit zit!

Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/half-nederland-heeft-lichamelijke-klachten-door-stress

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creƫren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven