Suzanne Strating

Minder pijn met de 4 W's

Helaas wonen we niet allemaal samen met een fysiotherapeut of masseur. Dat betekent dat we een groot deel van onze tijd zelf moeten zien te dealen met de pijn die we hebben. Ik weet dat dit soms erg frustrerend kan zijn. Maar…., niet getreurd, ik heb een aantal huis-, tuin-, en keukentips voor je, waarmee je de pijn in het dagelijks leven wat dragelijker kunt maken en hopelijk zelfs minder pijn zult hebben. Voor mij werken ze in ieder geval goed, dus ik hoop dat jij er ook wat aan hebt. Ik noem ze de 4 W’s: wandelen, water, warmte en wijn!

1. WANDELEN

Ik schreef al eerder een bericht over het belang van bewegen. Als ik veel pijn heb dan móet ik bewegen ook al is mijn primaire gevoel dat ik eigenlijk alleen nog maar wil liggen. Maar als liggen de oplossing is, waarom heb ik dan juist ’s morgens als ik wakker word vaak veel pijn? Rust roest, bewegen brengt zegen. Daarom start ik mijn dag nadat ik heb ontbeten met een wandeling. Ik plof niet meteen op de bank of achter de computer, want dan ga ik van de ene inactieve houding (liggen) naar de ander (zitten). En na mijn rondje om merk ik echt dat het beter gaat, ik heb de pijn er uit gelopen, mijn lichaam is wakker. Ook ’s middags en ’s avonds doe ik nog een rondje. Drie keer een klein ommetje werkt beter, dan een keer per dag een grote afstand.

Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af wáár je pijn hebt en hoeveel pijn, want met een zere knie loopt het natuurlijk wat lastig. Maar probeer het en ik hoop dat je merkt dat je door de beweging minder pijn ervaart. Leg je lat niet te hoog en begin bijvoorbeeld met drie keer per dag een rondje om je huis of naar de brievenbus (mits die brievenbus niet te ver staat natuurlijk!)

2. WATER

Of eigenlijk, ónder water. Omdat je onder water een gevoel van gewichtloosheid ervaart is het ook makkelijker om te ontspannen. Daarom vind ik geregeld een bad nemen echt een verademing. Bij ons thuis kun je zo’n beetje aan de waterrekening aflezen hoeveel pijn ik heb gehad. Hoe meer pijn, hoe meer baddersessies (of gewoon een hele strenge, koude winter natuurlijk, maar die kans is vrij klein!) Tegenwoordig sla ik trouwens twee vliegen in een klap: als ik pijn heb laat ik het bad vollopen en zet ik mijn zoontje er gezellig bij. Hij blij, mama blij!

Hét bad onder de baden is voor mij het zoutbad in de sauna. Het zoutbad staat volgens mij vooral bekend om de helende werking bij huidaandoeningen, maar wordt daarmee in mijn ogen ernstig tekort gedaan. Want wat is het heerlijk als je pijn hebt om even alle spieren helemaal los te kunnen laten en je helemaal in het water weg te laten zakken zonder te verzuipen. Mijn favoriete sauna mét zoutbad is Fort Beemster. Vooral toen ik zwanger was heb ik dankbaar gebruik gemaakt van dit bad. Het zal er belachelijk uit hebben gezien, zo’n drijvende blote zeekoe, maar ach, die schaamte ben je op een gegeven moment ook wel weer voorbij en als je er minder pijn van krijgt….!

3. WARMTE

Dat bad waar ik het net over had is natuurlijk niet alleen zo prettig vanwege de gewichtloosheid, maar ook vanwege de warmte. Warmte ontspant pijnlijke en stijve spieren. Heb je thuis geen bad? Dan heb ik nog een aantal andere tips voor je.

Zo maak ik bijvoorbeeld regelmatig gebruik van een pittenkussen. Dat is zo’n langwerpige zak, vaak gevuld met kersenpitten (ook wel hittepit of kersenpittenzak genoemd), die je kunt opwarmen in de magnetron. Daarna leg je het kussen op de pijnlijke plek.

In plaats van een pittenkussen zou je natuurlijk ook gewoon een ouderwetse warmwaterkruik kunnen nemen. Zelf vind ik het pittenkussen prettiger omdat je deze ook een beetje naar je lichaam kunt vormen. Zo drapeer ik het kussen (ik heb zo’n langwerpige) vaak om mijn schouders heen. Ook ideaal voor in de auto of op je werk (als je daar tenminste een magnetron hebt natuurlijk).

Dan heb je ook nog de categorie smeersels. Tijgerbalsem of Midalgan bijvoorbeeld. Smeer dit op de pijnlijke plek en het wordt heerlijk warm. Was na het aanbrengen en vóórdat je in je ogen gaat wrijven wel even goed je handen! Als je niet van smeersels houdt dan kun je ook voor een warmtepleister kiezen. Voordeel hiervan is bovendien dat deze wel zo’n acht uur werkzaam is, daar is bijna niet tegenop te smeren.

Laatste warmtetip: een elektrische deken. Als je net als ik een koukleum bent dan heb je er vast al eentje in huis, zo niet dan kan ik het je echt aanraden. Lekker even op je warme dekentje gaan liggen vind ik heel ontspannend en verzachtend werken. Dus haal die deken weer eens van zolder, of schaf er eentje aan.

4. WIJN

Ok, ik geef toe dat mijn laatste tip niet de meest verantwoorde is en ik raad je ook zeker niet aan om hier dagelijks veelvuldig gebruik van te gaan maken, want dan heb je misschien wel minder pijn, maar daarvoor in de plaats steken weer andere problemen de kop op. Maar, wat kan een lekker glaasje rode wijn op zijn tijd toch verzachtend werken. Het ontspant lichaam en geest, en ontspanning heeft een positief effect op pijn. Nogmaals, maak er geen gewoonte van, maar zelfs mijn bedrijfsarts heeft me een keer het advies gegeven om lekker een paar glaasjes te doen, dus wie ben ik dan om dit tegen te spreken!

Heb jij nog huis-, tuin-, en keukenmiddelen die jou helpen om wat minder pijn te lijden? Ik hoop dat je ze met ons wilt delen! Ook ben ik benieuwd wat jouw ervaring is met de tips die ik je heb gegeven.

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven