Negatieve aandacht is ook aandacht
Het zou zomaar de titel kunnen zijn van een bericht over de peuterpuberteit. Tja, in die fase zijn wij thuis zo ongeveer beland. Maar om nou te zeggen dat ik mijn puberende kleine vriend volledig onder controle heb, eh…nee, nog niet helemaal! Daar kan ik je dus ook geen wijze raad over geven. Vandaag gaan we het dus niet hebben over het gedrag van jouw peuter, maar over jouw eigen gedrag. Jouw pijngedrag om precies te zijn. Want wist je dat we onze pijn vaak op de verkeerde manier belonen zonder dat we dit zelf in de gaten hebben?
Ben je het ook zo zat dat jouw pijn je volledig in de houdgreep heeft en voor jou bepaalt wat je doet (en dat is waarschijnlijk veel minder dan je zou willen)? Dan zit er maar één ding op: verander je pijngedrag! Overigens wil ik niet beweren dat gedragsverandering van de ene op de andere dag tot stand gebracht kan worden. Ik zou het al heel mooi vinden als je je aan de hand van dit artikel wat meer bewust wordt van jouw eigen pijngedrag.
PEUTER VERSUS PIJN
Gedrag wordt beïnvloed door de gevolgen die dit gedrag heeft. Ik wil je dit laten zien aan de hand van een voorbeeld, daarvoor gaan we toch weer even terug naar de peuterpuberteit.
Ken je dat, dat je kindje lief aan het spelen is met zijn lego, bal, of pop? Heerlijk, heb je eindelijk een momentje voor jezelf. Je sneakt even weg om een belletje te plegen, het laatste nieuws op Facebook te checken of je laptop open te klappen. Maar dan opeens ligt de lego weer onaangeroerd in een hoek van de kamer en hangt zoontjelief in je mooie witte gordijnen. Grrr, je vliegt eropaf, plukt hem ervandaan en zet je meest boze blik op. Kortom: is je kind zoet, dan laat je hem en geef je er geen aandacht aan (geen beloning). Doet je kind iets stouts? Dan ‘beloon’ je hem door hem te straffen. Want: aandacht is aandacht voor een kind, of dit nou positief of negatief is.
Ok, dit voorbeeld is denk ik wel duidelijk toch? Komt er nog een.
Als je pijn hebt, doe je er waarschijnlijk alles aan om hiervan af te komen. Je praat, klaagt en zeurt erover, slikt pijnstillers, gaat van de ene naar de andere therapeut. Oftewel: 100% aandacht voor jouw pijn. Al je tijd, geld en energie gaat op aan je pijnprobleem en ik durf te wedden dat de pijn er over het algemeen niet mee weg gaat.
Op het moment dat je je echter goed voelt, dan neem je dit al gauw voor lief en loop je hier niet mee te koop. Je pakt de draad weer op en doet de dingen met de grootste vanzelfsprekendheid, alsof die pijn er nooit is geweest. Best gek toch eigenlijk als je hier over nadenkt? Als het goed met je gaat hoort niemand het, maar heb je ergens last van dan meld je het wel. Jij praat waarschijnlijk ook meer over die zere schouder, dan over je benen die het zo lekker doen en je nooit in de steek laten, toch? Eigenlijk best lullig dat al jouw vitale lichaamsdelen het qua aandacht moeten afleggen tegen dat ene lichaamsdeel waar het dan even niet zo lekker mee gaat, vind je ook niet?
ONGEWENST VERSUS GEWENST GEDRAG
Kennelijk werkt het met pijn dus zo, dat we het ongewenste (pijn ervaren) onbewust stimuleren en te weinig aandacht besteden aan het gewenste (geen pijn hebben). Maar moet ik die pijn dan maar gewoon negeren, hoor ik je denken? Zo van, geen aandacht aan besteden, dan is het er niet? Nee, dat is nou ook weer niet de bedoeling. Dan ga je een toneelstukje spelen en dat is uiteindelijk natuurlijk ook niet vol te houden.
FOCUS OP DE GOEDE DINGEN
Wat dan wel de bedoeling is? Je proberen te focussen op de dingen die goed gaan en je gezonde lichaamsdelen. Ik heb een paar tips voor je:
- Meld je omgeving dat het goed (beter) gaat. Waarom zou je je pijn wel met iedereen delen, maar je ‘successen’ niet? En als je bang bent dat die betere periode maar voor korte duur is, meld die onzekerheid er dan ook gewoon bij. Maar het gaat nú beter, dus daar moet je nú van proberen te genieten en verdiend aandacht aan besteden. 2. Besteed meer aandacht en tijd aan de dingen die je goed doen, waar je van ontspant. Bijvoorbeeld wandelen, een warm bad of koffie drinken met een vriend(in). Hoe meer je de focus legt op de dingen waar je blij van wordt, hoe beter je je gaat voelen. 3. Denk in mogelijkheden, in plaats van in onmogelijkheden. Kijk niet naar wat je niet (meer) kunt, maar kijk naar wat je wel kunt. Dat is vaak meer dan je denkt. 4. Verleg je gedachten van je pijnlijke naar je niet-pijnlijke lichaamsdelen. Met ontspanningsoefeningen kun je de focus verplaatsen van daar waar het pijn doet, naar daar waar het geen pijn doet. Dit is in het begin best lastig, maar hoe vaker je het doet, hoe beter het zal gaan. 5. Maak dat wat sterk is nog sterker. Is je rug je zwakke plek, maar heb je wel sterke armen en benen? Zorg ervoor die die nog sterker worden. Dit komt dan uiteindelijk ook weer ten goede aan de rest van je lichaam, onder andere doordat je lichaam na een training beter ontspant. 6. Stop op tijd met een activiteit, ook als dat betekent dat je nog niet klaar bent. Stop voordat je pijn krijgt en zorg dat je daar ook een voldaan gevoel van krijgt, in plaats van een schuldgevoel omdat iets nog niet af is.
Hoe ziet jouw pijngedrag eruit? Heb jij nog tips om op een andere manier met pijn om te gaan? Ik hoop dat je ze wilt delen!
Bron: de Pijn de Baas, Dr. Frits de Winter
Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.