Suzanne Strating

Pijn vermijden: leven leiden of lijden?

Hoe lang loop jij al rond met pijn en wat heb je allemaal al gedaan om hier vanaf te komen? Ik gok een hoop! Als ik naar het pad kijk dat ik heb bewandeld dan is met name het lijstje therapieën ellenlang: verschillende vormen van fysiotherapie, mensendieck, ergotherapie, manuele therapie, osteopathie, psychologie, maatschappelijk werk, homeopathie, accupunctuur en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Als ik dit rijtje zo opsom, dan vind ik het best wel een pijnlijke constatering dat ik ontzettend veel tijd, geld en energie, heb gestoken in therapieën, artsen en medicijnen en dat ik nog steeds pijn heb! Ik had ook een leuke cursus kunnen volgen of een mooie reis kunnen maken in al die uren die ik in wachtkamers en oefenruimtes heb doorgebracht.

En ondertussen, ik zei het al, is daar nog steeds die vervelende pijn. Die pijn die soms al je energie kan opslokken en je tot wanhoop kan drijven. Herkenbaar? Niet getreurd, ik heb goed nieuws voor je, er is namelijk nog een andere mogelijkheid om van je pijn af te komen: vermijd de pijn!

SIMPEL

Pijn vermijden, klinkt simpel, en dat is het ook! Als je de pijn niet kunt overwinnen, dan kun je er toch gewoon met een grote boog omheen lopen? Oftewel, datgene waar je pijn van krijgt doe je gewoon lekker niet meer. It’s as simple as that! Als je hoogtevrees hebt dan kwel je jezelf toch ook niet onnodig door op ladders te gaan staan? En die collega waar je nekharen van overeind vliegen, daar ga je in de lunchpauze toch ook niet gezellig bij aan tafel zitten? Waarom zou je die pijn dan wel steeds weer in de ogen kijken?

PROEF OP DE SOM

Ik ben de beroerdste niet, dus ik heb mezelf als proefkonijn onderworpen aan het vermijdingsexperiment. Ik ben een van mijn grootste pijnkillers, zitten, uit de weg gegaan.

Van veel en lang zitten krijg ik over het algemeen veel pijn. Ik ben deze zitsituaties het afgelopen jaar dus ook zoveel mogelijk ontvlucht. Concreet betekende dit: minder werken (en soms periodes helemaal niet werken), niet naar het theater of de bioscoop, minder vaak uit eten dan ik zou willen en bij voorkeur niet naar zitfeestjes. En ik moet toegeven, dit leek op korte termijn toch echt wel een prima oplossing. In plaats daarvan kon ik lekker veel liggen en wandelen, veel fijner voor mijn rug.

PIJN VERMIJDEN SLEUTEL TOT SUCCES?

Wat ik echter merkte is dat mijn pijn wel wat minder werd, maar over ging het zeker niet. Maar wat ik nog vervelender vond, mijn wereldje werd steeds kleiner en mijn leven stukken minder gezellig. Daar lag ik dan lekker thuis op de bank, samen met mijn-niet-zo-veel-pijn, terwijl ik ook op mijn werk had kunnen zitten of naar een feestje had kunnen gaan. De lichamelijke pijn had dus eigenlijk plaats gemaakt voor ander pijn: verdriet, boosheid, teleurstelling en eenzaamheid. Daar waar vermijden op het eerste gezicht dus zo’n goed idee leek, merkte ik toch dat deze simpele ‘oplossing’ ook geen sleutel tot succes was.

VOOR NIETS GAAT DE ZON OP

Waar het op neer komt is dat door de dingen te vermijden waar je pijn van krijgt, de pijn steeds meer de regie in je leven overneemt. Je gaat je leven steeds meer op een andere manier inrichten om maar te voorkomen dat je pijn toeneemt. Je lijdt misschien geen pijn, maar de pijn leidt wel je leven. De vraag is dus of je gelukkiger wordt van pijn vermijden, of je leven op deze manier leuker is. Wat is de prijs die je hebt betaald om minder pijn te hebben? Heb je die baan die je altijd zo leuk vond moeten opzeggen? Of staat je sociale leven op een veel lager pitje en zie je je vrienden minder dan je lief is?

CONCLUSIE

Pijn vermijden werkt als het om hele praktische zaken (vliegangst, irritante collega) gaat, maar voor langdurige pijn gaat deze vlieger helaas niet op. Volgende week ga ik verder in op hoe we met onze pijn omgaan en geef ik je een aantal praktische tips waarmee je anders naar je pijn kunt kijken.

Herken jij je in mijn verhaal? Zo ja, wat zijn jouw vermijdingsstrategieën? En wat waren voor jou de effecten op korte en lange termijn?

Bron: Leven met pijn. De kunst van het aanvaarden. Martine Veerhof e.a.

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven