Suzanne Strating

Een leuk leven met pijn met de 6 stappen van ACT

Leuk leven mét pijn, dat is waar Pijnlike voor staat. We zijn gewend om ongemakken, pijn en problemen uit de weg te gaan en willen een zo normaal en zorgeloos bestaan leven. De vraag is echter of dit, met alleen al in Nederland ruim twee miljoen mensen met chronische pijn, wel zo gewoon is. Is het niet veel vanzelfsprekender dat pijn en problemen bij het leven horen? En zouden we er daarom niet beter aan doen om ons te focussen op de leuke dingen in het leven, de dingen die voor ons écht belangrijk zijn, in plaats van de strijd aan te gaan met onze beperkingen of pijn te vermijden? Een strijd die we vaak toch niet kunnen winnen….

ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY (ACT)

In het boek ‘Leven met pijn’ leer je hoe je je weer kunt focussen op de goede dingen in het leven, in plaats van altijd maar te vechten tegen de pijn. Dit wordt gedaan aan de hand van de gedragstherapie ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Bij ACT draait het om de waardevolle en belangrijke dingen in het leven. Hierbij staan zes vaardigheden centraal.

  1. Verhelderen van je waarden

Wat is voor jou echt belangrijk in het leven? Wat voor persoon wil je zijn en wat wil je van het leven? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar hoe vaak gaan we niet op in de dingen van alledag of proberen we te voldoen aan de verwachtingen die anderen van ons hebben?

  1. Aanvaarden Hierbij gaat het er niet om dat je de pijn zomaar moet accepteren. Je erkent echter wel dat je pijn hebt, in plaats van dat je deze uit de weg gaat en het krijgen van controle over pijn je leven gaat beheersen. In deze stap leer je de pijn en de bijbehorende emoties en gedachtes te verdragen.
  2. Cognitieve defusie Pijn gaat veelal gepaard met allerlei vervelende gedachtes. Met cognitieve defusie leer anders naar je gedachtes kijken. Het gaat er niet zozeer om dat je je gedachtes verandert, maar om je gedachtes niet letterlijk te nemen. Je bént niet je gedachtes, je hébt ze. Je leert als het ware om boven je eigen gedachtes te gaan hangen, ze van een afstand te bekijken.
  3. Mindfulness Bij mindfulness draait het om het ‘hier en nu’, om het bewust worden van wat zich op dit moment afspeelt. Door steeds bewuster in het leven te staan ga je meer rust en flexibiliteit ervaren. Ik schreef een tijdje geleden een blog over mijn eigen positieve ervaringen met mindfulness. Je kunt deze blog hier lezen.
  4. Het observerende zelf In deze stap leer je hoe je contact kunt maken met je observerende zelf, wat zoveel wil zeggen als dat je jezelf niet identificeert met je gedachtes, gevoelens en emoties. De vraag die in deze stap centraal staat is “wie ben ik dan wel?” Dit wordt je observerende zelf genoemd.
  5. Waarden in de praktijk Bij stap 1 heb je geleerd wat je waarden zijn. Bij deze stap ga je deze waarden vertalen naar concrete acties. Je waarden worden een uitgangspunt om een waardevoller en bevredigender leven te leiden. Ze geven richting aan je leven.

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je deze 6 stappen voor jezelf kunt gaan inzetten? Ik ga je hier in de komende weken nog wat meer over vertellen. Ook ben ik bezig met een cursus ‘Omgaan met Pijn’, waarin ik onderdelen uit deze methode ga toepassen. Hou mij website of Facebookpagina in de gaten voor meer informatie.

NB: met ingang van vandaag verschijnt er tweewekelijks een nieuwe blog!

Bron: Leven met pijn, Martine Veehof e.a.

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven