Suzanne Strating

Verbeter je gezondheid in 15 minuten per dag

In januari gaan we met zijn allen massaal naar de sportschool. Vol goede moed dat we het dit jaar toch écht gaan volhouden: meer bewegen. Maar zeg eens eerlijk, begint de frisse tegenzin al te komen? Of ben je stiekem alweer afgehaakt en nu slechts nog sponsor van je lokale cluppie?

Ik heb goed en slecht nieuws voor je: het goede nieuws is dat het niet perse nodig is om naar de sportschool te gaan, maar dat vele andere vormen van beweging ook gunstig uitpakken voor je gezondheid. Het ‘slechte’ nieuws is dat beweging dus inderdaad wel een absolute must is! Ik schreef eerder al een keer over het belang van bewegen en minder zitten en ga het daar ook vandaag weer met je over hebben, want het is zó belangrijk!

ACTIEF VERSUS INACTIEF

Ons lichaam reageert niet alleen op activiteit, maar ook op inactiviteit. Dat wil zeggen dat een paar keer per week een uurtje sporten weinig zin heeft als we de rest van de week op onze kont zitten. Het gaat er dus niet alleen om dat er meer bewogen wordt, maar vooral dat we minder zitten. En laten wij Nederlanders in dat laatste nou kampioenen zijn! Gemiddeld 8,7 uur per dag zitten wij op onze derrière, een klein uur meer dan wetenschappelijk wordt aanbevolen. Het is voor onze gezondheid echter het allerbelangrijkst dat we van die bank af komen. En of je nou gaat sporten, de trap neemt in plaats van de lift, gaat tuinieren, winkelen of gewoon gaat staan: alles is beter dan zitten.

HET EERSTE GOUDEN KWARTIER

Ieder eerste kwartier dat we per dag bewegen, verlaagt het risico dat we vroegtijdig overlijden met 14%. Voor ieder kwartier dat er daarna extra bijkomt win je 4%. Het eerste kwartier is dus goud waard. Wat daarbij echter essentieel is, is dat we ook minder zitten. Vervang dat kwartier zitten dus voor een kwartier bewegen. Beweeg kleine beetjes gedurende de dag, bijvoorbeeld ieder half uur even een paar minuten.

WAAROM IS ZITTEN ZO SLECHT?

Met langdurig zitten brengen we ons biologische systeem in slaap. Spieren zijn het grootste orgaan van ons lichaam en onze beenspieren vormen de grootste spiergroep. Wanneer we zitten, dan belasten we onze beenspieren niet. Spieren hebben echter glucose nodig om energie van te maken, en deze komt vrij wanneer we in beweging komen. Door simpelweg te gaan staan worden de beenspieren geactiveerd en worden suikers en vetten sneller opgenomen in onze spieren, wat een positief effect heeft op onze gezondheid.

Daarnaast zorgt beweging ervoor dat onze bloedvaten verwijden, wat gunstig is voor de zuurstof- en bloedtoevoer naar hart en hersenen.

Kort gezegd komt het er op neer dat te veel zitten tal van chronische ziekten veroorzaakt, die mogelijk zelfs fataal kunnen worden. Obesitas, hartkwalen, hoge bloeddruk en diabetes: allemaal aandoeningen waar we zelf een hele grote rol in spelen.

DE FEITEN EN CIJFERS NOG EVEN OP EEN RIJ

  • 15 minuten beweging per dag verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden met 14%
  • Elk kwartier dat we daarna nog extra bewegen zorgt voor een extra daling van 4%
  • Nederlanders zitten gemiddeld 8,7 uur per dag. Een klein uur langer dan wetenschappelijk wordt aanbevolen
  • Voor elk uur dat we langer zitten dan de aanbevolen zitgrens van 7 á 8 uur, neemt de kans op vroegtijdig overlijden met 5% toe
  • In Nederland overlijden jaarlijks zo’n 8.000 – 10.000 mensen aan overmatig zitten

Lukt het jou om minder dan 8 uur per dag te zitten en dagelijks minimaal een kwartier te bewegen?

Begin eens met wat vaker de fiets pakken om een boodschap te doen, de trap te nemen op je werk en wat vaker naar de printer te lopen in plaats van al je printjes opsparen. Of ga gewoon wat meer staan, zo simpel kan het zijn!

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven