Suzanne Strating

Waarom er niets realistischer is dan mindfulness

Ik heb de 8-weekse training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) afgerond. Ik schreef halverwege de training al over mijn ervaringen en merk dat het mij tot op de dag van vandaag nog steeds een stuk bewuster laat zijn van wat ik doe, voel en denk. Ik zou ook bijna willen zeggen dat mindfulness een absolute must is voor iedereen die met fysieke klachten, stress of een burn-out rondloopt, want wil je het roer omgooien, dan is bewustwording absoluut de eerste en belangrijkste stap.

Vandaag laat ik Nathalie van Haasteren, eigenares van Leven in het Moment, bij wie ik de 8-weekse training heb gevolgd, aan het woord. Zij vertelt over de vooroordelen die er aan mindfulness kleven, haar eigen ervaring met mindful zijn en hoe zij besloot om mindfulness trainer te worden. Lees je mee?

HET ROER OM

Ik heb eigenlijk mijn hele leven in het bedrijfsleven gezeten, hier verschillende functies gehad. Hierin ook ervaren hoe het is om met een hoge werkdruk te werken en wat voor effect stress op verschillende gebieden op je kan hebben. Op een gegeven moment merkte ik dat ik het plezier in mijn werk begon te verliezen. Ik ging met steeds meer tegenzin naar mijn werk en kreeg hier ook echt last van. Hier kun je dus ook stress door ervaren. Maar wat ik dan wél wilde? Ik had geen idee! Ik besloot een coachtraject aan te gaan en daar werd het plaatje steeds duidelijker voor mij…..mindfulnesstrainer dus! Nog niet zo lang geleden rondde ik de opleiding af, zegde ik mijn baan op en begon ik voor mezelf. Heel spannend, maar ook zo’n mooie stap!

MINDFULNESS? DAT IS NIKS VOOR MIJ, VEEL TE ZWEVERIG

Als ik vertel dat ik mindfulnesstraining geef moet ik toch nog vaak uitleggen wat dat nou eigenlijk is. Mensen hebben er wel eens wat over gehoord en hebben hier al snel een oordeel over. Er kleeft toch een beetje een zweverig imago aan. Voor mij is er niks zo realistisch als mindfulness. Wat is er zweverig aan het volledig aanwezig zijn in dit moment? Echt met al je aandacht aanwezig zijn bij datgene wat je aan het doen bent. Je helemaal bewust zijn van alles wat je kunt opmerken.

STOPPEN MET ‘DOEN’

Om deze zogenaamde ‘opmerkzaamheid’ te trainen zijn er inderdaad meditatieoefeningen te doen. Bij het woord meditatie denken veel mensen ook gelijk aan zweverige types. Maar mediteren is ook helemaal niet zweverig en eigenlijk heel ‘ gewoon’ te noemen. Mediteren is niks meer dan aandacht hebben voor wat er is. Je moet er wel tijd voor maken. Echt even stoppen met ‘doen’. Dat is vaak het lastigste.

Ik ben van nature gewend om veel te doen. Echt stilzitten heb ik volgens mij nooit echt gekund. Ook in mijn hoofd is het niet echt stil te noemen. Die gedachten van mij kunnen er wat van. Ook op momenten dat je er niet echt op zit te wachten. ’s Nachts bijvoorbeeld…. Dat in combinatie met de eigenschap om alles goed te willen doen wilde er in het verleden nog weleens voor zorgen dat ik teveel hooi op m’n vork nam en mezelf voorbij liep.

HET HOEFT NIET TE LUKKEN

Toen ik een mindfulnesstraining ging volgen was ik erg benieuwd hoe ik die 8 weken door zou gaan komen met die meditatieoefeningen. Ik had namelijk wel eens een verwoede poging gedaan om met een cd te leren mediteren. Maar dat stilzitten en al die gedachten die me afleidden vond ik maar niks. Al snel bleek dat een ‘leeg hoofd’ helemaal niet nodig is om te mediteren en dat dit ook niet het doel is. Dat was een verademing! Het hoefde dus niet ‘te lukken’, ik moest het alleen maar doen. Dat is wel even wennen voor iemand die het altijd goed wil doen, maar oefening baart kunst.

MOMENTEN VAN OPMERKZAAMHEID

Wat een rijkdom heb ik ervaren tijdens die 8 weken! Echt bewust contact maken met je lijf, met je gedachten en je gevoelens zonder er verder iets mee te hoeven doen op dat moment. Voorheen gingen er vaak momenten aan me voorbij omdat ik met m’n hoofd toch echt met andere dingen bezig was. Of al die gedachten die met mij aan de haal gingen, met alle gevolgen van dien. Nu waren er ineens steeds vaker momenten van opmerkzaamheid. Wat kunnen sommige simpele dingen ineens bijzonder lijken als je er aandacht voor hebt.

HET LEVEN MEER ERVAREN

Het is voor mij heel waardevol gebleken. Nu ik wat vaker even stilhoud en alleen maar even ‘ben’ in plaats van ‘ doe’ heb ik het gevoel dat ik het leven meer ervaar. Ook heb ik het gevoel dat ik beter om kan gaan met alles wat er op mijn pad komt. We krijgen nog steeds dezelfde uitdagingen voor onze kiezen, maar je kunt wel leren hoe je hiermee omgaat. Ik kan sneller opmerken wat er gebeurt in mijn lijf en in mijn hoofd om vervolgens bewustere keuzes te maken.

Het is dan ook om die reden dat ik besloten heb om mindfulness over te brengen op anderen. Voor mij voelt het als een cadeautje. Het is heel waardevol om te zien wat het mensen kan brengen. Soms zijn het kleine dingen die grote veranderingen tot gevolg hebben.

Of mindfulness wat voor je is, weet je dus eigenlijk pas als je ermee aan de slag gaat en gaat ervaren. Maar zweverig zou ik het zeker niet noemen!

MEER WETEN?

Zou je nog wat meer willen weten over de 8-weekse mindfulnesstraining? Neem dan een kijkje op de website of Facebookpagina van Nathalie. Ik kan het je zeker aanraden!

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven