Suzanne Strating

Belang van terugvalpreventie bij stress- en burnout coaching

Het is fantastisch om het groei- en veranderproces van een coachee van dichtbij mee te maken. De eerste keer dat een coachee bij mij komt, is er vaak sprake van flinke stress- en / of burn-outklachten. Dit uit zich over het algemeen in:

  • Het gevoel de controle kwijt te zijn
  • Het allemaal niet meer weten
  • Geen energie meer hebben
  • Slecht slapen
  • Veel piekeren
  • Zich nergens toe kunnen zetten
  • Verschillende vage lichamelijke klachten

Kortom: de coachee zit er behoorlijk doorheen en er komen vaak een hoop emoties los. Na een eerste kennismakingsgesprek voelt de coachee al enige opluchting: wat fijn, er heeft iemand naar me geluisterd, en ik heb de chaos in mijn hoofd eruit kunnen gooien.

Er volgt een plan van aanpak en we gaan aan de slag. En wat is het dan gaaf om te zien hoe iemand weer energieker en opgewekter wordt, de schouders er weer onder zet en het gevoel heeft ‘zomaar’ in een positieve flow terecht te zijn gekomen. Het gevoel de hele wereld weer aan te kunnen groeit met de dag, yes!

Maar….(grote MAAR): hoe gaat de coachee ervoor zorgen dat hij deze flow vasthoudt? Want wat gebeurt er vaak als het weer even tegenzit? Juist: we donderen zo weer keihard naar beneden. En geloof mij, één keer in de put belanden is naar, een tweede keer is vreselijk! Dit is echter wel wat er in de praktijk gebeurt: het oude gedrag van de coachee is onvoldoende veranderd!

En daarom is het zo belangrijk om aandacht te besteden aan terugvalpreventie. Hoe gaat je coachee er in de toekomst voor zorgen dat hij zijn nieuw aangeleerde gedrag vasthoudt, als die positieve flow is weggeëbd. Wat is daarvoor nodig?

HOE ZIET ZO’N TERUGVALPREVENTIEPLAN ERUIT?

Dat kan heel wisselend zijn, maar wat ik het belangrijkst vind: het plan wordt opgesteld door de coachee! Het is belangrijk dat de coachee er goed over heeft nagedacht wie of wat hem in de toekomst kan helpen als het even minder gaat. Als het goed is heeft hij zijn rugzak gevuld met tools, welke van deze instrumenten kan hij inzetten? Denk hierbij aan ontspanningsoefeningen, mindsettechnieken, een partner of vriend(in) die als spiegel, klankbord of stok achter de deur fungeert, mantra’s en spreuken, enz.

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven