Suzanne Strating

4 tips om te voorkomen dat je hardloopschoenen aan de wilgen verdwijnen!

Alle begin is moeilijk, zo geldt ook voor hardlopen. Menig hardloper zal het met me eens zijn: de eerste paar kilometers zijn vaak het zwaarst. Ongeacht of je nou een beregoede conditie hebt met al vele loopkilometers in de benen, het duurt gewoon echt een tijdje voordat je op stoom bent. Je moet je ritme zien te vinden en je ademhaling lijkt wel even te moeten wennen aan het tempo.

Inmiddels heb ik zelf het hardlopen ook weer rustig opgepakt, zo’n drie maanden na je bevalling ‘mag’ je hier weer voorzichtig aan beginnen. Ik probeer 2x per week te lopen en bouw het steeds met een half kilometertje extra op. Dit betekent concreet dat ik nu ongeveer een kwartier achter elkaar hardloop.

Zoals ik al schreef, de eerste paar kilometers zijn altijd het zwaarst. Dat vond ik toen ik (heul heul lang geleden) vijftien kilometer achter elkaar liep en dat vind ik nu nog steeds. Wanneer je echter net bent begonnen met hardlopen, betekent dit dus dat je alleen maar zwaar loopt. Het punt waarop je er lekker in begint te komen en een fijne tred hebt gevonden bereik je niet, want dan zit je rondje er al weer op!

Dit in acht nemende, is het dus helemaal niet gek dat veel startende hardlopers hun schoenen na een paar weken alweer in de wilgen hangen! Want gatver, wat is dát afzien! En ook ik merk dat ik hier nu letterlijk en figuurlijk tegenaan loop, dat ik echt even moet doorbijten.

Maar…..gelukkig heb ik altijd mijn rugzak met Mindful Run tools bij me en die helpen zo goed! En vooruit, ik deel ze met je!

  1. Begin rustig Klinkt als een dooddoener, maar echt, probeer het! Het voordeel van hardlopen is dat je het altijd en overal kunt doen. Schoenen aan en gaan! Maar dat is in mijn ogen ook wel meteen het nadeel. Ik betrapte mezelf er ook steeds op. Ik kleed me thuis om, trek de voordeur achter me dicht en begin meteen te rennen. Niks geen warming-up en niks geen rustig aan. Gevolg: aan het eind van de straat hing m’n tong al op m’n knieen! Door echter gewoon iets rustiger van start te gaan en mijn tempo steeds iets meer op te bouwen is het veel beter vol te houden.
  2. Adem in en uit door je neus Deze sluit mooi aan op punt 1. Wanneer je namelijk in- en uitademt door je neus tijdens het hardlopen, begrens je jezelf op een hele natuurlijke manier. Wanneer je begint met het toepassen van neusademhaling tijdens het hardlopen, zul je in beginsel waarschijnlijk merken dat je een tandje moet terugschakelen. Je lichaam is deze manier van ademhalen waarschijnlijk niet gewend. In- en uitademen door je neus is echter de gezondste en meeste efficiënte manier van ademhalen die er is en zorgt er bovendien voor dat je niet over je grenzen heen gaat.
  3. Gebruik je zintuigen Ken je dat, dat je tijdens het lopen gedachtes hebt als ‘gatver, wat is het nog ver’, of ‘pfff, ik kán niet meer’, of ‘bleeh, wat voelen m’n benen zwaar’. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je begrijpt wat ik bedoel! Op het moment dat dergelijke gedachtes door je hoofd heen gaan dan zakt de moed je letterlijk en figuurlijk in de schoenen, en kán je ook inderdaad niet meer. En zie dan het tij nog maar eens te keren en vol goede moed door te lopen. Mijn tip is: leid jezelf af van dit lijden! Dit kun je doen door je aandacht te verplaatsen naar je zintuigen, die heb je altijd bij je! Kijk heel bewust om je heen, focus je op de geluiden die je hoort of snuif geuren op. Echt waar, het werkt, probeer het!
  4. Gebruik een mantra Een mantra is een soort kort zinnetje dat je steeds voor jezelf herhaalt in je hoofd en dat je kan helpen om die vervelende gedachtes (punt 3) te verbannen. Dit kan van alles zijn, net wat voor jouw werkt. Bijvoorbeeld ‘ik loop lekker’, of ‘ik ben goed bezig’, of een zin die we in de Mindful Run gebruiken: ‘ik ben hier, nu in dit’. Deze mantra wil zoveel zeggen als, ik ben op dít moment aan het hardlopen en ben dus even níet met andere dingen bezig, want die zijn nu niet belangrijk. Kijk gewoon eens wat voor jou werkt. Er is vast een zinnetje te vinden dat bij je past (en anders heb je altijd nog die zintuigen!)

Ik ben benieuwd of bovenstaande tips jou van pas kunnen komen. Merk je dat je het moeilijk vindt om ze in de praktijk toe te passen? Dan ben je van harte welkom bij een van mijn cursussen. Zie www.mindfulrun.nl/enkhuizen voor het cursusoverzicht.

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven