Suzanne Strating

7 tips om minder op je werk te zitten

Heb jij een kantoorbaan? Grote kans dat je je dagen veelal zittend doorbrengt. Oftewel, acht uur op je gat zitten, en met een beetje pech misschien wel tien uur, als je ook nog een paar uur nodig hebt om van en naar je werk te komen.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van zitten op de gezondheid en de conclusies liegen er niet om. Zitten zou nog ongezonder zijn dan roken, en wie veel zit gaat eerder dood. O, maar ik sport drie keer per week, dus ik hoef me geen zorgen te maken, hoor ik je denken. Toch wel, een hele dag zitten compenseren met ’s avonds een uurtje sporten is ook niet voldoende.

Ik las deze bevindingen onder meer in het artikel “Kantoortijgers aller landen, sta op” (Volkskrant, 4 maart 2015). In dit artikel stelt gezondheidsonderzoeker Hidde van der Ploeg van VU medisch centrum dat zitten zo ongezond is omdat we onze beenspieren, de grootste spieren van het menselijk lichaam, er niet voor nodig hebben. Hierdoor kunnen suikers en vetten in je bloed niet snel genoeg worden afgevoerd, wat slecht is voor je hart- en bloedvaten en je stofwisseling. Op lange termijn leidt dit tot suikerziekte, overgewicht, hart- en vaatziekten en depressie en bepaalde vormen van kanker.

Als je net als ik veel pijn in je rug hebt dan weet je bovendien dat veel en lang zitten, naast dat het ongezond zou zijn, ook helemaal geen pretje is. Wanneer ik een dag te veel had gezeten op mijn werk dan was ik ’s avonds niets meer waard. Wat Hidde van der Ploeg heeft onderzocht wist mijn lichaam dus in feite allang, tijd voor verandering!

7 MANIEREN OM MEER TE BEWEGEN ONDER WERKTIJD

Omdat we 70% van onze zittende tijd doorbrengen op het werk, valt hier dus ook de meeste winst te behalen. Twee uur licht bewegen tijdens kantooruren is het advies. Ik heb een aantal tips voor je die ik zelf heb geïntegreerd in mijn dagelijks (werkende) leven:

  1. Lunchpauze? Mijdt de kantine! Sjok jij klokslag twaalf uur ook samen met je collega’s naar de kantine om daar een half uur op je kont te gaan zitten, terwijl je je eten vaak na vijf minuten al naar binnen hebt gewerkt? Of erger nog, kom je helemaal niet van je werkplek af en schrok je je bammetjes achter je computer naar binnen? Stop hiermee! Trommel je collega’s op en ga wandelen. Niet alleen is beweging heel goed voor je lichaam, ook snuif je in de buitenlucht weer wat energie en inspiratie op, die je middag misschien wel een stuk productiever en minder lang maken. Vind je een half uur wandelen te lang? Je kunt je lunchpauze natuurlijk ook in twee blokken van een kwartier opdelen.
  2. Drink veel water Het is denk ik algemeen bekend dat we dagelijks zo’n anderhalf tot twee liter vocht (water) behoren te drinken. Het zorgt er onder meer voor dat afvalstoffen ons lichaam kunnen verlaten. Ander voordeel van veel drinken is dat je er ook ontzettend vaak van moet plassen. Wat is hier nou weer het voordeel aan? Dat is toch juist ontzettend irritant? Helemaal mee eens, maar er van uit gaande dat jouw werkplek zich niet op het toilet bevindt, betekent dit wel weer wat extra loopjes op een dag.
  3. Haal je eigen koffie We hebben allemaal wel een collega die zo lief is om de godganse dag koffie te halen voor de hele afdeling. Super handig natuurlijk, kan jij lekker blijven zitten en doorwerken. Vanaf vandaag ga jij je eigen koffie halen! Want hoe fijn het ook is om bediend te worden, je loopt wel weer wat beweging mis. Haal dus voortaan gewoon je eigen bakkie en denk er bijvoorbeeld ook eens aan om de automaat een afdeling verderop te pakken. Zijn toch weer wat extra meters, en bovendien kom je weer wat andere collega’s tegen. En laten de beste gesprekken nou vaak bij de koffieautomaat plaatsvinden…
  4. Ga staan Komt er een collega binnen om je wat te vragen, ben je aan het telefoneren of heb je een vergadering? Allemaal momenten dat je kunt gaan staan. Onderzoek daarnaast ook eens de mogelijkheid voor een stabureau. En heb je bijvoorbeeld net als ik wel eens bijeenkomsten in het bedrijfsrestaurant, waarbij je twee uur op zo’n vreselijke houten stoel zit? Zorg ervoor dat je ergens achteraan zit, zodat je makkelijk kunt gaan staan zonder dat de hele zaal naar je omkijkt (vind ik tenminste altijd erg vervelend). Overigens is veel en lang staan ook geen aanrader. Dat leidt tot rugklachten, spataders en andere ongemakken. Wissel dus zoveel mogelijk af.
  5. Zet de printer op een andere kamer Hoef jij alleen maar even je stoel naar achter te rollen om een documentje van de printer te halen? Super handig, maar niet verstandig! Zet de printer wat verder weg, zodat er minimaal weer een klein loopje vereist is. Spaar ook niet al je printjes op, maar loop meerdere keren op een dag even naar de printer. Het schijnt trouwens ook nog eens heel ongezond te zijn om met een printer in een ruimte te zitten, omdat printers schadelijke deeltjes uitstoten die in de longen terecht kunnen komen. Nog een reden dus om die printer te verkassen.
  6. Afspraken? Ga wandelen Waarom alleen een rondje om in je lunchpauze? Ook wanneer je een afspraak hebt met een klant of collega kun je deze prima al wandelend voltrekken. Mits je natuurlijk geen PowerPoints hoeft door te spitten samen want dat wandelt weer wat lastig. Maar mijn ervaring is dat er voornamelijk veel wordt geouwehoerd en daarvoor hoef je natuurlijk niet perse tegenover elkaar te zitten. Bovendien voelen mensen zich over het algemeen vrijer om te praten wanneer zij in beweging zijn en hun gesprekspartner niet continu in de ogen hoeven te kijken. Kan dus ook nog eens hele mooie gesprekken opleveren.
  7. Bewegen onderweg Als je naast een zittend beroep ook nog een lange reistijd van en naar kantoor hebt, dan kom je al gauw op tien uur zitten per dag. Als je met de trein reist dan zou je bijvoorbeeld na een paar stations van plaats kunnen veranderen en een paar coupes verderop kunnen gaan zitten. Reis je met de auto? Zoek halverwege je reis een tankstation of parkeerplaats op en wandel een paar rondjes om je auto.

Welk van bovenstaande tips werkt voor jou het beste? Merk je dat je pijn ook wat minder wordt door meer te bewegen en dat je je werkdagen zo wat makkelijker doorkomt? En heb jij nog tips om meer in beweging te komen tijdens een werkdag? Leuk als je jouw reactie achterlaat!

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.


Gratis meditatie downloaden

Scroll naar boven