Suzanne Strating

8 tips voor een betere nachtrust

Voor veel mensen met fysieke en mentale klachten ten gevolge van stress, geldt dat zij slecht slapen. Dit is dan ook een van de eerste dingen die ik aanpak op weg naar herstel, wanneer mensen bij mij komen voor coaching. Je kunt tenslotte wel met gedragsverandering aan de slag gaan, maar slaap is en blijft een eerste levensbehoefte. Bij ernstig slaaptekort functioneert ons lichaam en onze geest ook minder scherp.

In dit artikel geef ik je 8 tips om je slaap te verbeteren.

  1. Houd een vast slaapritueel aan. Ga dagelijks rond dezelfde tijd naar bed en sta ook rond dezelfde tijd op. Uitslapen in het weekend kan heerlijk zijn, maar maakt je vaak alleen maar vermoeider en verstoort je slaapritme.
  2. Beperk je beeldschermgebruik in de avonduren. Het remt de melatonineproductie (dat stofje dat er voor zorgt dat je in slaap valt) af. Leg je telefoon /tablet uit het zicht en neem deze niet mee naar je slaapkamer.
  3. Drink 3 uur voor het slapen gaan geen koffie, zwarte thee, cola of alcohol en eet geen zware maaltijden
  4. Doe een ontspanningsoefening. Bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of bodyscan.
  5. Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag (minimaal 30 minuten)
  6. Leg een notitieblok naast je bed om eventuele piekergedachten van je af te schrijven. Dan kun je ze ’s nachts loslaten
  7. Houd een slaapdagboek bij. We hebben nogal de neiging om dat wat niet goed gaat groter te maken in ons hoofd. Op het moment dat we ons probleem inzichtelijk maken door het op te schrijven, dan blijkt het vaak veel minder erg te zijn dan we dachten. Dit kan ook gelden voor het slapen. Wanneer je slecht slaapt, adviseer ik je daarom om eens een week lang een slaapdagboek bij te houden. Misschien zie je inderdaad dat het meevalt, of ontdek je bepaalde patronen.
  8. Zorg gedurende de dag voor voldoende ontspanmomenten en vermijd stress zoveel mogelijk (hoe moeilijk soms ook). Wanneer je continue stress ervaart, sta je ook continue ‘aan’. Oftewel, je lichaam en geest zijn alert door de adrenaline die voortdurend door je heen gaat. Ontspanning zorgt ervoor dat je adrenalineniveau daalt.

Ik wens je veel succes en een goede nachtrust, ik hoop dat er bruikbare tips voor je bij zitten!

Bron: Handboek coachen bij stress en burn-out, A. Rogier

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven