Suzanne Strating

Ontspanning belangrijkste brandstof voor lichaam

Wanneer we onder (tijds)druk staan dan zijn we geneigd om de leuke dingen in ons leven, de dingen waar we energie van krijgen, on hold te zetten. Gewoon even tijdelijk, totdat het weer wat rustiger wordt. Je hebt nu andere prioriteiten. Totdat die tijdelijke drukte aanhoudt en je op een gegeven moment helemaal geen tijd voor jezelf weer hebt. En je merkt dat je energieniveau steeds verder daalt….

SPANNING EN ENERGIE

Natuurlijk hebben we in ons leven spanning nodig. Zonder spanning zou ons leven vrij saai zijn. Ga maar na bij jezelf, een beetje spanning omdat je bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd moet spelen of een toespraak moet houden voor een volle zaal, kan best lekker zijn. Het houdt ons scherp en geeft ons energie. Bovendien is het voldane gevoel achteraf toch ook heerlijk?

Wanneer je echter te lang en te veel spanning ervaart, dan kost het je lichaam juist energie. En wanneer je meer energie verbruikt dan aanmaakt dan raak je uitgeput, opgebrand.

Het mooie van het menselijk lichaam is dat wij zelf energie aanmaken. Deze energie noemen we adenosine-trifosfaat (ATP). Die energie hebben we nodig om te kunnen leven, het is onze brandstof. Je zou het kunnen vergelijken met de benzine voor je auto. Zonder benzine staat je auto stil, zonder ATP functioneert je lichaam ook niet. Ons lichaam maakt echter alleen brandstof aan als je spieren ontspannen zijn. Stress kost veel energie. Wanneer je dagelijks veel stress hebt is de kans dan ook groot dat je veel meer energie verbruikt dan je aanmaakt.

Het klinkt allemaal best logisch toch? En hoe logisch is het dan ook dat we er altijd voor zorgen dat we voldoende brandstof aanmaken? We tanken onze auto ook op tijd bij, je wilt tenslotte niet zonder brandstof langs de kant van de weg komen te staan.

LEGE TANK

Of is jouw tank stiekem toch regelmatig leeg omdat je wellicht helemaal niet weet waar je de benzine voor jouw lichaam kunt halen? Weet je eigenlijk wel wat ontspanning is voor jouw lichaam en wat jou energie geeft? En voel je het als je gespannen bent? Je zou zeggen van wel, maar wist je dat je lichaam op een gegeven moment vertrouwd raakt met spanning? Je registreert het op den duur gewoonweg niet eens meer als je gespannen bent. Als je spanning dus op een gegeven moment niet meer registreert, dan is het ook lastiger om op te merken wanneer je moet gaan tanken. Hadden we maar een metertje waarop we konden zien hoeveel ATP ons lichaam nog heeft, dat zou het misschien wel wat eenvoudiger maken!

WAT IS SPANNING?

Maar wat is spanning nou eigenlijk? Spanning is niets anders dan spierspanning. Wanneer je gespannen bent dan span je je spieren aan. En wanneer je je spieren te lang aanspant dan krijg je pijn. Probeer maar eens een halve dag met een gebalde vuist rond te lopen, wedden dat dit pijn gaat doen?

WAT IS ONTSPANNING?

Waar we enerzijds moeite hebben met het registreren van spanning, blijkt het ook voor veel mensen lastig te zijn om ontspanning te ervaren. Niet zo gek ook als je bedenkt dat ontspannen betekent dat je je 1030 spieren slapper maakt.

WAT GEEFT JOU ONTSPANNING?

Kort samengevat komt het er dus op neer dat hoe meer stress je hebt, hoe meer brandstof je verbruikt en hoe belangrijker het is om je brandstof aan te vullen door te ontspannen. Stel jezelf daarom eens de vraag wat voor jou echte ontspanning is. Ga dingen uitproberen als je het antwoord hier niet op weet. Je zou bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen kunnen doen of mediteren. Of gun je zelf de tijd om even lekker te genieten van een kopje koffie of een verse smoothie. Lees een mooi boek, ga de natuur in, neem een warm bad of sluit je ogen en droom even weg naar je favoriete vakantiebestemming.

DWING HET NIET AF

Waar het om gaat is dat je iets vindt dat bij je past, dat is natuurlijk voor iedereen anders. Realiseer je echter wel dat je ontspanning niet kunt afdwingen. Je kunt slechts de omstandigheden dusdanig creëren dat ontspanning je kan overkomen, maar hoe harder je je best gaat doen, hoe moeilijker het gaat.

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven