Suzanne Strating

Je mentale veerkracht vergroten met stimulerende overtuigingen

“Je kunt meer dán je denkt, maar minder áls je denkt”

Het is mijn nieuwe lijfspreuk geworden. Ik hoor het mezelf tegenwoordig dagelijks zeggen tegen klanten. Ik licht ‘m toe want ik begrijp het als je ‘m niet begrijpt! De moraal van het verhaal is dat onze gedachten bijna altijd onze belemmerende factor zijn als het gaat om mentale veerkracht. Ze remmen ons af in ons dagelijks leven, houden ons klein, vormen eigenlijk een soort blokkade in ons hele zijn.

En dat terwijl we tot zo veel in staat zijn! Ik gebruik de spreuk vaak richting klanten die onzeker zijn tijdens het sporten. Wanneer zij denken dat zij iets niet kunnen, dan gaat hun lichaam mee in die gedachten.  Maar wanneer je gedachten in je voordeel gaan werken, dan krijg je vleugels en kun je veel meer aan. Mentale veerkracht werk door in je hele zijn.

Overtuigingen
Onze manier van denken gaat voor het grootste gedeelte automatisch. De wijze waarop wij in het leven staan wordt voor een groot deel gevoed door onze overtuigingen, die veelal hun oorsprong hebben in jouw jeugd. Overtuigingen zijn opvattingen over jezelf, over anderen en over situaties. Ze vormen jouw waarheid en bepalen op welke manier jij naar de wereld kijkt en met gebeurtenissen omgaat.

Overtuigingen herkennen
Overtuigingen worden onder andere gevormd door jouw cultuur, opvoeding, de normen en waarden die je van huis uit hebt meegekregen. Ook belangrijke personen in jouw leven (een leraar op school, een sportdocent, enz) dragen hier aan bij, net als de gebeurtenissen die je in je leven mee maakt.

Je kunt overtuigingen onder andere herkennen door de overdrijving die er in voor komt. Bijvoorbeeld de overtuiging: ik moet altijd alles alleen doen. De overdrijving zit hier in het woordje altijd. Maar in werkelijkheid zal je toch heus wel eens geholpen worden?

Ook zijn overtuigingen te herkennen aan bepaalde uitdrukkingen of spreekwoorden die vroeger thuis bij jou veel werden gebruikt: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, of, wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje. Als je dit soort uitspraken maar vaak genoeg gehoord hebt in je leven, dan ga je hier ook in geloven en je er naar gedragen.

Belemmerende versus stimulerende overtuigingen

Er zijn twee soorten overtuigingen: belemmerende en stimulerende overtuigingen. Het is echter niet altijd zo zwart-wit. Bepaalde overtuigingen die jij met je meedraagt, hebben jou waarschijnlijk al veel opgeleverd. Soms kunnen deze overtuigingen je echter meer gaan kosten en tegen je gaan werken.

mentale veerkraht

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn:

 • Ik moet altijd voor anderen klaar staan
 • Als ik ‘nee’ zeg, ben ik egoïstisch
 • Ik moet presteren
 • Daar ben ik niet goed genoeg voor
 • Ik mag geen fouten maken
 • Dat lukt mij nooit
 • Wie zit er nou op mij te wachten
 • Ik moet sterk zijn
 • Niks doen is zonde van mijn tijd

Voorbeelden van stimulerende overtuigingen:

 • Ik ga uit van mijn eigen kracht
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik ben mild voor mezelf
 • Fouten bestaan niet, wel leermomenten
 • Ik vertrouw op mijn lichaam
 • Ik heb de regie over mijn eigen leven
 • Ik mag er zijn
 • Buiten mijn comfortzone ligt mijn groei
 • Ik ben nooit te oud om te leren

Oefening 1

Breng eens in kaart welke overtuigingen jij van jezelf herkent. Vervolgens ga je een soort kosten-/batenanalyse maken: je onderzoekt of de overtuiging jou meer op levert of juist meer kost. In dat laatste geval kan het dus interessant zijn om je overtuiging bij te schaven, om te buigen of helemaal overboord te gooien. Stap 3. Belemmerende overtuigingen vervangen voor stimulerende overtuigingen
Je gaat nu de overtuigingen waarvan jij hebt geconstateerd dat ze je meer kosten dan opleveren, vervangen voor stimulerende overtuigingen. Ik licht deze oefening nog een keer toe aan de hand van het voorbeeld.

Bijvoorbeeld
je kunt de overtuiging ik moet presteren op verschillende manieren ombuigen. Dit kan door te nuanceren, of door de overtuiging aan te passen aan de situatie: ik vind presteren belangrijk, maar niet als dit ten koste gaat van mijn gezondheid. Of je vervangt ik moet presteren door ik doe mijn best.

Oefening 2
De overtuigingen waarvan je zojuist hebt geconcludeerd dat ze je meer kosten dan opleveren, mag je gaan vervangen door meer stimulerende overtuigingen.

Bijvoorbeeld
Belemmerende overtuiging: ik moet presteren
Stimulerende overtuiging: ik vind presteren belangrijk, maar niet ten koste van mijn gezondheid. In dit geval behoud je de overtuiging wel, maar nuanceer je ‘m iets. Je kunt de overtuiging ook helemaal overboord gooien en vervangen door ‘ik doe mijn best’.

Waar het in dit geval om gaat is dat de overtuiging voor jou haalbaar, geloofwaardig is. Je kunt je brein wel trainen en herprogrammeren, maar ook weer niet volledig voor de gek houden!

Geef het de tijd en experimenteer ermee en je zult merken dat je mentaal veerkrachtiger in het leven komt te staan. Het begint allemaal met herkennen. Iedere keer als je een belemmerende overtuiging van jezelf herkent dan kun je ‘m gaan ombuigen. Schrijf je nieuwe overtuiging op, zeg het hardop, gebruik het als een mantra in je hoofd. Herhalen, herhalen, herhalen…

Succes!  

Wil je meer weten hierover of ben je op zoek naar een stukje begeleiding om meer rust in jouw dagelijks leven te creëren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden! Of download mijn gratis meditatie via onderstaande knop.

Scroll naar boven