top of page

TRAIN JE LICHAAM, TRAIN JE GEEST


Train je lichaam, train je geest

Sep

Ik word heel blij als ik naar deze foto kijk. Niet alleen omdat ik er best ok op sta,

al zeg ik het zelf, maar vooral word ik blij om het moment achter de foto. Deze foto is gemaakt door mijn zoon Sep van vier en staat voor mij symbool voor een belangrijk moment.

Iedere herfst, als de natuur op zijn mooist is, ga ik met mijn zoon het park in om foto’s van hem te maken. Dit jaar heeft hij zelf echter ook de camera ontdekt en nam hij het stokje van mij over.

FYSIEKE DIP

Het was een week of vijf na de bevalling van mijn dochtertje Pip en ik zat even in een flinke fysieke dip. Het was niet zozeer alleen deze dip die me uit het veld deed slaan, maar meer het gevoel en de angst van vier jaar geleden die naar boven kwamen.

Ruim vier en een half jaar geleden had ik na een zware zwangerschap met veel fysieke klachten, een nog zwaardere eerste anderhalf jaar met Sep. Door hevige pijn in mijn rug en bekken kon ik in deze periode weinig. Een groot deel van de tijd zat ik in de ziektewet en bovendien kon ik niet goed voor Sep zorgen doordat ik hem moeilijk kon tillen. Dit zorgde naast de pijn uiteraard voor veel verdriet, angst en frustratie. Een zoektocht naar oorzaken en oplossingen liep als een rode draad door deze periode heen: wat wás er toch mis met mijn lichaam?

FYSIEKE DIP? MENTALE DIP!

Op een gegeven moment heb ik mijn zoektocht in de fysieke hoek gestaakt en kwam ik met behulp van mijn studie tot Master Coach en Mindful Run opleiding in aanraking met een heel ander deel van mijzelf, mijn mind! Jeetje, wat een eyeopener was dat!

Steeds meer begon ik te beseffen dat het niet (alleen) mijn lichaam was die mij steeds in de steek liet, maar vooral ook mijn mind. Dat wat in mijn lichaam ontstaat, wordt versterkt door wat er in mijn hoofd gebeurt. Stress in de vorm van angst, verdriet, boosheid en radeloosheid: allemaal zorgen ze ervoor dat ons lichaam (mijn lichaam) gaat verkrampen. Inderdaad, met als gevolg meer pijn, en dat is hoe vicieuze (pijn)cirkels ontstaan.

HOOFD UIT

Terug naar de fotoshoot in het park…. Ook nu liep ik dus alweer enige tijd met pijn en was daar de ontzettende angst dat alles wéér mis zou gaan. Zie je wel, ik heb te vroeg gejuicht: mijn zwangerschap was deze keer misschien wel goed verlopen, maar het gaat nu toch weer gewoon mis, help!

Toch ging ik die dag het park in en beleefde ik de wereld even door de lens van mijn camera en door de ogen van mijn zoon. We hadden plezier, genoten van de prachtige herfst, hingen in klimrekken en huppelden er op los. Kortom, we gingen volledig op in het moment en er was geen ruimte voor belemmerende gedachtes. Resultaat: een ontspannen en nagenoeg pijnvrij lichaam.

HOOFD UIT, ONTSPANNING AAN

Dit moment was voor mij (wederom) dé bevestiging hoe belangrijk een positieve mindset is. Ontspanning, plezier, onbevangenheid, doen in plaats van denken; het zijn allemaal dingen die wij als volwassenen ergens in ons leven een beetje zijn kwijtgeraakt. Onze geest gaat met ons aan de haal en ons lichaam reageert hier vol protest op.

Mijn advies: wees niet te bang voor de fysieke reacties van je lichaam; ga naar buiten, zoek afleiding en haal het kind in jezelf weer eens naar boven!

PS: in januari ga ik verder onder een nieuwe naam. Houd mijn website en sociale media in de gaten!

ZOEK OP CATEGORIEEN
VOLG MIJ
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
ZOEK OP TAGS

 BLOG 

ARCHIEF
EERDERE BLOG POSTS
bottom of page